20 mei tot en met 19 juni: Fotofestival. Armando Jongejan; Thuiskomen.

Een unieke fotoreportage over het kloosterleven in Egmond.

Entreeprijs: € 2,50
Museumkaarthouders, Vrienden en kinderen: gratis
Rondleiding: € 25,=
Extra openen museum buiten openingstijden: € 15,=.

De Egmondse fotograaf Armando Jongejan (1960) heeft tussen 1996 en 2010 gedurende drie maal twee jaar het dagelijkse leven vastgelegd van drie verschillende kloostergemeenschappen. Hij heeft duizenden opnames gemaakt. Vanzelfsprekend neemt het gebed een belangrijke plaats in, maar naast deze momenten van bezinning en innerlijke rust moet er ook gewerkt worden. Koken voor soms wel 50 personen, de tuin onderhouden, kleding maken en verstellen, de was doen of appels plukken. Het zijn de dagelijkse dingen die deze zwart-wit reportages zo bijzonder maken.

De fotoboeken van de reportages over het Karmelklooster (Van binnenuit) en de Sint-Adelbertabdij (Een zoektocht) zijn in 2000 en 2004 uitgekomen. Het derde fotoboek van Armando Jongejan over het dagelijkse leven in het Sint Liobaklooster ‘Thuiskomen’ is in april 2011 uitgekomen en is tijdens de tentoonstelling ook te koop.

Thuiskomen
Dagelijks leven in een klooster
Armando Jongejan

In 1995 maakte Armando voor het eerst kennis met de Liobazusters.  Enkele opnames zijn toen gepubliceerd in het fotoboek ‘Egmondse dorpsportretten’ uit 1996. In de jaren daarna heeft hij het dagelijks leven vastgelegd in het Karmelklooster in Egmond aan den Hoef en de Sint-Adelbertabdij in Egmond-Binnen. De resultaten zijn respectievelijk opgenomen in de fotoboeken ‘Van binnenuit’ en ‘Een zoektocht’.

In het voorjaar van 2009 zocht Armando contact met priorin Emmanuele Sipkema van het Sint-Lioba-klooster in Egmond-Binnen om ook het dagelijkse leven van de Lioba vast te leggen. Er werd even getwijfeld, maar de ‘raad’ stemde toe. Armando bezocht het klooster gedurende twee jaar op allerlei verschillende momenten.

De opnames zijn niet geënsceneerd. Slechts een enkele keer vroeg hij om in de camera te kijken, om ‘contact’ te maken met hem als fotograaf en met u, de ‘beschouwer’ van de foto’s.

Hij maakte meer dan 900 opnames met zijn Hasselblad, met lenzen van 40 tot 180mm. De opnames zijn gemaakt bij ‘natuurlijk licht’ op statief, want er was weinig licht in het kloostercomplex. Met 400 ASA in de camera lagen de sluitertijden tussen de 1/4 en een 1/15 seconde bij diafragma f4 of f8. Enkele opnames zijn ’s nachts gemaakt tijdens de paasnachtwake. De sluitertijd was buiten zelfs 4 seconden…

Het dagelijks leven in het Liobaklooster speelt zich grotendeels af in het slot, de ateliers en in de achtertuin. Het gebed neemt een essentiële plaats in. Verschillende diensten en bijzondere vieringen zoals de Sacramentsdag, de Adelbertviering op de Adelbertakker, Allerheiligen en de Paasnacht  zijn vastgelegd

Soms is er tijd voor ontspanning. Zo vertelde zuster Helianthe aan Armando dat ze graag trampoline springt ‘om in beweging te blijven’. Dat was voor hem een verrassing. Zoals het hem ook verraste dat zuster Michal tijdens de refterlezing uit het boek Michelle Obama, een biografie van Liza Mundy voorlas.

Zijn  contacten met de communiteit verliepen voornamelijk via zuster Michal.  Na afloop van hun kennismakingsgesprek wisselden ze e-mailadressen uit. Tijdens een van de gesprekken met zuster Michal vertelde zij dat zij vanaf haar zestiende in het Liobaklooster kwam. In 2007 ging ze via het oprijlaantje naar het klooster en dat voelde als ‘thuiskomen’. Daar wilde ze blijven.

Tijdens de tentoonstelling zijn fotoboeken van Armando Jongejan te koop:
“Thuiskomen” – gebonden, 121 foto’s, met voorwoord van priorin Emmanuele Sipkema, prijs: € 17,50.
“Van Binnenuit” – gebonden, 80 foto’s, geeft een beeld van het dagelijks leven van de karmelietessengemeenschap in Egmond aan den Hoef. In 1997 zijn de bewoonsters van het Karmelklooster verhuisd naar het klooster/verzorgingshuis “De Beyart” in Maastricht, prijs: € 7,50.
“Egmondse Dorpsportretten” – paperback, 100 foto’s, Armando Jongejan startte met dit fotoboek in 1995. De snelle veranderingen in zijn directe leefomgeving waren voor hem een belangrijke reden de fotoreportage te realiseren, prijs: € 7,50.
Deze drie boeken zijn te koop in het Comenius Museum.

Tevens zijn de foto’s uit het fotoboek “Thuiskomen” te koop:
Gedrukt in gelimiteerde oplage.
Formaat 30 x 30 cm gezet in zuurvrij passe-partoutkarton formaat 40 x 50 cm, prijs: € 95,=.
Formaat 70 x 70 cm opgeplakt op speciaal vervaardigd hoogwaardig MDF, prijs: € 175,=.
Deze foto’s zijn te koop bij het Comenius Museum.
Voor meer informatie, neem contact op met het museum: contact of met
Armando Jongejan, telefoon: 072-5063437 of armandojongejan@hotmail.com.