Op reis met Comenius 19 januari 2008 t/m 9 maart 2008

Het Comenius Museum in Naarden opent het jaar 2008 met de tentoonstelling 'Op reis met Comenius, 17e eeuwse kaarten van MoraviŽ', in samenwerking met het Comenius Museum in Prerov. De expositie biedt de bezoeker een unieke kans om de collectie oude kaarten van het Museum in TsjechiŽ te bezichtigen in Nederland, het land van herkomst. Centraal staat de kaart die Comenius maakte van zijn geboortestreek MoraviŽ en die waarschijnlijk rond 1624 voor het eerst werd uitgegeven in Amsterdam door Nicolaas Visscher. Cartografen als Willem Blaeu, Johannes Janssonius en andere bekende Nederlandse uitgevers maakten gebruik van deze kaart 'Moraviae Nova' van Comenius.

Jan Amos Comenius (1592-1670), 'Leraar der Volken' is internationaal vooral bekend als uitzonderlijk pedagoog, vernieuwer van het onderwijs, filosoof en theoloog. Maar hij is ook de maker van de kaart van MoraviŽ, die gedurende bijna een eeuw in verschillende atlassen in de wereld werd herdrukt. Vergeleken met oudere kaarten van MoraviŽ door Paul Fabricius (1519-1588) is het werk van Comenius inhoudelijk beter, waarschijnlijk exacter en qua benaming betrouwbaarder. Na de eerste verschijning in Amsterdam zijn er nog minstens honderd uitgaven van gedrukt, onder meer in een reisatlas, in eigentijds lederen foedraal.

De tentoonstelling is van 19 januari tot en met 9 maart 2008 te bezichtigen in het Comenius Museum, op woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur. De CD's 'The 16th to 18th century maps of Moravia' en 'The Map of Moravia by Fabricius and Comenius' zijn in het museum verkrijgbaar in een Engelse, Duitse of Tsjechische versie.

De kaarten behoren tot de unieke collectie van het Comenius Museum in Prerov. De directeur van dit museum, de heer Dr. Frantisek Hżbl, heeft een grote bijdrage geleverd aan de totstandkoming van deze tentoonstelling.