25 sept 2011 Meet & Greet Beschermheiligen

en de kunstenaars 'er achter'

Op zondag 25 september 2001, van 15.00 en 16.00 uur, is in het Comeniusmuseum een Meet & Greet met enkele kunstenaars die meewerken aan de tentoonstelling rond het thema Beschermheiligen.

Onder andere Carola Mokveld uit Vught is aanwezig om over haar werk en inspiratiebronnen te vertellen.
Zij laat in deze tentoonstelling enkele fascinerende vilten nesten zien, met daarop afgebeeld Maria en Franciscus van Assisi.
Daarnaast toont zij ook enkele 'kistjes', kleine altaartjes. Een 'kistje'
Carola Mokveld: "Deze altaartjes zelf werken als een soort bescherming, koestering van herinnering, gebeurtenis, aandenken aan geliefd persoon. In mijn werk speelt spiritualiteit altijd een belangrijke rol. Deze spiritualiteit kan gerelateerd zijn aan zowel bestaanservaringen, levensvragen, contacten met religieuzen, bezinning op geloofszaken als wel ‘de spiritualiteit van de dag’. Het mooie en bijzondere dat in de kleine alledaagse dingen schuilgaat. Daardoor zijn zowel aspecten vanuit het geloof, de heilige Franciscus, Maria, als ook wel mijn overleden grootouders, of andere mensen die mij dierbaar zijn, onderwerp in mijn werk. Ze worden toegepast als ‘beschermer’, worden ‘vereerd’, worden keer op keer zichtbaar gemaakt en gekoesterd door mij, in mijn werk.
Ook de initiatiefnemende kunstenaars Elganan Jelsma en Rob Schultheiss zijn aanwezig.

Het thema ‘Beschermheiligen’ spreekt op dit moment zeer tot de verbeelding.
In diverse musea wordt aandacht besteedt aan dit fenomeen. In Amersfoort is nu een tentoonstelling geheel gewijd aan Maria.Carola Mokveld een 'een Maria'

Deze tentoonstelling laat werk zien van hedendaagse kunstenaars die zich lieten inspireren door het fenomeen beschermheiligen. Er zijn beelden van brons, hout en textiel te zien, schilderijen, foto's, ikonen, collage's, enzovoort.
Bij de tentoonstelling is een gelimiteerde en genummerde catalogus uitgegeven met werken van de de kunstenaars. Daarnaast is een losbladige kaartenset verschenen met afbeeldingen van beschermheiligen en hun uitleg. Meer info op: www.pubart.nl

Museumkaarthouders kunnen gratis naar binnen en kunnen ook nog korting krijgen op de kaartenset. Verder geldt de gewone entreeprijs voor het Comenius Museum en Mausoleum.