Bruiloftsfeesten in Moravie

De expositie Bruiloftsfeesten in Moravië toont prachtige opnamen van de verschillende hoogtepunten van de traditionele Moravische bruiloft.
Daarnaast worden enkele authentieke bruiloftskostuums geëxposeerd.
Wat klederdrachten betreft is Uherský Brod samen met Moravisch Kopanice de meest bonte regio.
Rond bruiloftsfeesten verschillen de tradities wel per dorp. Toch is een grondpatroon in de Moravische bruiloften herkenbaar. Moravisch Bruidspaar
De directeur van het Comenius Museum in Uherský Brod, de etnograaf en fotograaf Pavel Popelka, heeft een fascinatie voor de volkscultuur in zijn werkgebied, de geboortestreek van Comenius.

De tentoonstelling ‘Bruiloftsfeesten in Moravië’ is van 27 april t/m 24 juni 2012 te zien

Het verloop van het bruiloftsfeest
Nadat de bruid het hof is gemaakt, moet om haar hand gevraagd worden.
Als daarin is toegestemd, wordt het voorgenomen huwelijk in de kerk aangekondigd.
De periode voor de bruiloft komt tot een hoogtepunt op de avond dat afscheid genomen wordt van het vrijgezellenbestaan.

Op de eerste dag van de bruiloft wordt het huwelijk kerkelijk ingezegend.
Op deze dag worden ook rituelen voltrokken die wortelen in een oud en magisch verleden.
De rituelen beginnen in het huis van de bruidegom wanneer hij de zegen van zijn ouders ontvangt.
Dan vertrekt de stoet onder muzikale begeleiding naar het huis van de bruid.
Ook hier vindt de zegening plaats en wordt de bruid met gewijd water besprenkeld.
Dan trekt het gezelschap naar de kerk. Tot voor kort gingen gasten van bruid en bruidegom in gescheiden optocht.
Geschenken voor het jonge paar werden voor in de stoet meegedragen.

In de kerk loopt de bruid met een brandende kaars om het altaar heen en wordt daarbij begeleidt door haar meter waarna het huwelijk wordt voltrokken.

Bruiloftsprocessie in MoravieNa de kerkelijke plechtigheid begint het ‘bruiloftstafelen’ met zingen, dansen en voordrachten.
Het hoogtepunt van de huwelijksdag is het moment waarop de bruid wordt getooid met de kap. Dan worden de gekleurde linten, het symbool van de maagdelijkheid, verwijderd en krijgt zij een kap opgezet als symbool van een getrouwde vrouw.
Op de tweede bruiloftsdag wordt verder feestgevierd.

Na de Eerste Wereldoorlog ontstond de trend dat alleen de bruid in klederdracht verschijnt en de andere gasten in de dagelijkse kledij komen.
Tegenwoordig zijn bruiloften in klederdracht zeldzaam geworden.