Via Sacra - De hongerdoeken van Zittau

Van 5 juli t/m 22 september 2013

Het Comenius Museum organiseert vanaf 5 juli tot en met 22 september 2013 een tentoonstelling over een gebied in de driehoek Duitsland, Polen en Tsjechië met een eigen religieuze cultuur die terug gaat naar de tijd van Comenius en daarvoor.

De cultuur- en pelgrimsroute 'Via Sacra' verbindt zeventien sacrale monumenten en kunstschatten. Naast de Hongerdoeken van Zittau zijn dat de kloosters Marienstern en St. Marienthal, de Vredeskerk van Jauer (Polen), de St. Anna Kapel in Mnichovo Hradiště (Tsjechië, begraafplaats van Wallenstein) en de geboorteplaats van de Broedergemeente, Herrnhut in Duitsland, waar ook de eerste Hernhutter bewoners van het Broeder- en Zusterplein bij slot Zeist vandaan kwamen.

Centraal in deze tentoonstelling staan de Hongerdoeken uit 1472 en 1573 die zich in de Oost-Duitse middeleeuwse stad Zittau bevinden. Deze hongerdoeken zijn unieke religieuze kunstvoorwerpen. De tentoonstelling bestaat uit 14 informatiepanelen en vele foto’s van het gebied en de prachtige bijbelillustraties van het Grote Hongerdoek (1472). Daarnaast worden authentieke voorwerpen uit de kerkelijke culturele traditie getoond. Blikvanger in de tentoonstelling is de replica van het Kleine Hongerdoek uit 1573 op ware grootte: 15m2!Hongerdoeken hadden een vaste plaats in de liturgie van de middeleeuwse kerk. Deze enorm grote doeken werden tijdens de Vasten (Veertigdagentijd) in de kerk tussen het middenschip en het altaar opgehangen; het altaar werd zo aan het zicht van de gelovigen onttrokken. In het begin waren het heel eenvoudige doeken, later werd het gebruikelijk het lijden van Christus op deze doeken af te beelden. Ook zijn er doeken, zoals het Grote Hongerdoek waar gebeurtenissen uit het Oude en het Nieuwe testament op zijn afgebeeld. Omdat dit eeuwenoude textiel bijzonder kwetsbaar is, zijn er maar heel weinig hongerdoeken uit die tijd bewaard gebleven. De Hongerdoeken van Zittau horen wereldwijd tot de mooiste doeken die nu nog bestaan en bekeken kunnen worden.

Openingstijden: dinsdag t/m zondag, van 12.00-17.00 uur. Entree: € 5,=, Museumkaart geldig.

Bijschrift illustatie: God schiep de hemel en de aarde: één van de negentig afbeeldingen op het Grote Zittauer Fastentuch.