19 mei 2015: Historisch Cafe 'Bensdorp en Bussum'

Dinsdag, 19 mei 2015.
Aanvang: 20.00 uur.
Locatie: Weegschaalmuseum, Turfpoortstraat 27, Naarden-Vesting.
Titel lezing: Bensdorp en Bussum, Een cacao- en chocoladefabriek midden in een villadorp.
Sprekers: Bim Bensdorp en Hans Jonker.

De komst in 1884 van een fabriek aan de westkant van de spoorlijn in Bussum is een tegenvaller voor de projectontwikkelaars die grote plannen met Het Spiegel hebben. De daaropvolgende aanwezigheid van meer dan honderd jaar van de cacao- en chocoladefabriek is zowel een last als een lust voor het dorp. Hoe dan ook, de fabriek is van grote betekenis geweest voor Bussum en haar inwoners. Als de economische, technische en maatschappelijke veranderingen in die periode in 2002 tot het vertrek uit de Nieuwe Spiegelstraat leiden, wordt met een mengeling van opluchting en nostalgie aan de fabrikant van de Bros-reep teruggedacht.

Bim Bensdorp en Hans Jonker schrijven momenteel het boek 'Bitter en Zoet. Geschiedenis van het cacao- en chocoladeconcern Bensdorp'. Het boek verschijnt in 2016 bij Uitgeverij Rubinstein. Bim Bensdorp is zoon van een van de laatste leden van de familie die een directiefunctie bij het concern vervulden. Hans Jonker publiceert over lokale en regionale historische onderwerpen.

Discussie over (actuele) onderwerpen met een historisch tintje of een vleugje geschiedenis! Luister, praat mee, vorm een mening en geniet van debat, drank en gezelligheid! Organisatie: Comenius Museum, Vereniging Vestingstad, Tussen Vecht en Eem, Vestingmuseum en Stads- en streekarchief.