Wegens succes verlengd t/m 12 juni 2016: Dubbeltentoonstelling over 'Jan Hus en de Reformatie'

Op 6 juli 1415, 600 jaar geleden, werd Johannes Hus tijdens het concilie van Konstanz als ketter veroordeeld en gevonnist. Hij werd veroordeeld om zijn opvattingen over geloof, kerk en samenleving. Deze gebeurtenis wordt gezien als de eerste aanzet voor het grote conflict tussen protestanten en katholieken dat Europa in de eeuwen daarna zou beheersen: de Reformatie of Hervorming.

Het Comenius Museum besteedt met twee gelijktijdige tentoonstellingen aandacht aan achterliggende thematiek van religie en tolerantie.

In de tentoonstelling Het Woord en de Waarheid  wordt aan de hand van voorwerpen, originele 16e eeuwse drukken en prenten de ontwikkeling geschetst hoe uit de beweging van Jan Hus de kerk van Comenius ontstond. In het middeleeuwse Europa van Jan Hus verkeerde de kerk in crisis, dreigde de oprukkende islam vanuit het oosten en werden tal van lokale oorlogen uitgevochten. Hus predikte een rechtvaardige samenleving zoals die in de begintijd van de kerk door Jezus en zijn apostelen was verkondigd. Tweehonderd jaar later, in de tijd van Comenius, was Europa een slagveld geworden van het grote conflict tussen katholieken en protestanten. In deze nadagen van de Reformatie zag Comenius zich geconfronteerd met allerlei verschillende opvattingen over het Woord en de Waarheid. Hij zocht naar mogelijkheden voor verbetering van de menselijke samenleving en vond die in het belang van onderwijs. Want zoals hij schreef: ‘Wij zijn allen burgers van één wereld’.

Deze tentoonstelling wil de bezoeker ook een indruk geven van continuïteit en verandering. De 8 foto´s uit de serie Religie Nu - Spiritualiteit in Nederland van de Rotterdamse mediakunstenaar Eddy Seesing zijn daar een goede illustratie van. In Nederland bestaat nu godsdienstvrijheid en zijn kerk en staat gescheiden domeinen. Maar de discussie over Het Woord en de Waarheid wereldwijd is nog lang niet verstomd …

De tentoonstelling Jan Hus in 1415 en 600 jaar later is samengesteld door het Hussieten Museum in Tabor. Deze expositie plaatst Jan Hus in zijn tijd en gaat in op zijn opvattingen en carrière. In een terugblik op het belang van Jan Hus voor de Tsjechische cultuur wordt opgemerkt dat sinds het ontstaan van het onafhankelijke Tsjechië in 1918 de woorden van Hus op de presidentiële vlag prijken: ‘De Waarheid zal overwinnen ...’.

Vanaf 1 april 2016 kan men in het museum Combikaarten kopen. Met deze combikaart kunt u deze tentoonstelling bezoeken, een rondvaart maken rond Naarden-Vesting met Vestingvaart en koffie/thee met gebak of lunch gebruiken bij Paul Fagel Arsenaal Restaurants, allemaal op loopafstand van het museum. Combikaart: museumbezoek, rondvaart, koffie/thee met gebak:
€ 17,50. Combikaart: museumbezoek, rondvaart, lunch: € 30,=.

In geval u met een groep wilt komen op woensdag of donderdag bestaat er de mogelijkheid van een rondleiding. De rondleiding is gratis. Er wordt wel entreegeld in rekening gebracht. Voor een afspraak kunt u contact opnemen met info@comeniusmuseum.nl.

Vanaf april worden er iedere 1e zondag van de maand rondleidingen gegeven in de middag. De rondleidingen zijn gratis. Wel wordt er entree geheven.

Vanaf  26 maart 2016 kan men Combikaarten kopen. Met deze combikaart kunt u de tentoonstelling bezoeken, een rondvaart maken rond Naarden-Vesting met Vestingvaart Naarden en koffie/thee met gebak of lunch gebruiken bij Paul Fagel Arsenaal Restaurants, allemaal op loopafstand van het museum. Combikaart: museumbezoek, rondvaart, koffie/thee met gebak: € 17,50. Combikaart: museumbezoek, rondvaart, lunch: € 30,=. De kaarten zijn te koop in het Comenius Museum en bij Vestingvaart Naarden. Bezoekers kunnen zelf tijdstip en volgorde bepalen, en moeten zelf zorgen voor de reservering:

Paul Fagel Arsenaal Restaurants, Kooltjesbuurt 1, Naarden, tel.: 035-6949148, www.paulfagel.nl., Openingstijden:  ma-vrij 10.00-18.00 uur.

Vestingvaart Naarden, Nieuwe Haven 27-a, Naarden, tel.: 035-8880677, www.vestingvaart.nl, afvaarten voor- en naseizoen op het hele uur van 13.00-16.00 uur, hoogseizoen, za en zo ook om 17.00 uur.

Comenius Museum, Kloosterstraat 33, 1411 RS Naarden, tel.: 035-6943045, openingstijden: di-zo, van 12.00-17.00 uur. Gesl.: 1/1, 27/4, 25/12, 31/12.

Entree tentoonstelling: Volw.: € 5,=; Museumkaart, CJP, CKV, kinderen t/m 12 jaar: gratis.

Lees ook: http://www.comeniusmuseum.nl/pdf/scan_005290.pdf

Reformatorisch Dagblad 7 juli 2015