17 november 2015: Historisch Cafe 'De Tindalvilla in Bussum'

Spreker: Hans Roelofsen

In de zomer van 1901 vestigt de familie Tindal, afkomstig uit Steenbergen, zich op de Nieuwe 's-Gravelandseweg nr. 21 in Bussum. Het gezin bestaat uit vader Louis, moeder Rudolfien en dochter Johanna.

Johanna behaalde een diploma HBS, haar middelbare akte piano en studeerde vervolgens verder in Berlijn. Zij trouwde in maart 1914 met P.J. Loman uit Bussum. Louis Tindal trad toe tot het bestuur van de vereniging Musis Sacrum. In 1914 vertrokken de Tindals naar Breda. De Tindals koesteren zich in een eeuwenlange traditie van militaire verdienste. De droom van kamermuziek in de Tindalvilla wordt inmiddels ruim tweemaal zo lang gerealiseerd door het muzikale echtpaar Roelofsen-Boelens. Zij kochten de Tindalvilla in 1986 en behoedden het pand voor sloop. In 2001 werd de Tindalvilla monument en verkiezing tot mooiste gebouw van Bussum volgde in 2010. Juni  2012 werd het echtpaar Roelofsen-Boelens geridderd na de feestelijke viering van het 25-jarig jubileum van de Tindalstichting vanwege hun bijdrage aan de cultuur in de regio.

Inmiddels is het aantal van 300 concerten in de villa en muziektheatervoorstellingen in de tuin al ruimschoots gepasseerd. Hans Roelofsen en Reina Boelens wonen erinmiddels al tweemaal zo lang als de familie Tindal en delen hun liefde voor de muziek, architectuur en natuur met talloze liefhebbers. Hans Roelofsen vertelt over de avontuurlijke jaren, de concurrentie van projectontwikkelaars, de restauratie en de vriendschap met zijn muzikale collega's.

Discussie over (actuele) onderwerpen met een historisch tintje of een vleugje geschiedenis! Luister, praat mee, vorm een mening en geniet van debat, drank en gezelligheid! Organisatie: Comenius Museum, Vereniging Vestingstad, Tussen Vecht en  Eem, Nederlands Vestingmuseum en Stads- en Streekarchief.

Datum: 17 november 2015
Tijd: 20.15-22.15