19 januari 2016: Historisch Cafe: Honderd Jaar Verdrag van Versailles! Het einde van de wereldoorlog?

Binnenkort is er weer Historisch Café, en wel op:

Datum: Dinsdag, 19 januari 2016.
Tijd: 20.00-22.00 uur.
Locatie: De Hoed, Adriaan Dortsmanplein 1-b, 1411 RC Naarden-Vesting.
Titel lezing: ´Honderd Jaar Verdrag van Versailles! Het einde van de
wereldoorlog? –
The making of een Brits Elzas-Lotharingen
overzee´
.
Spreker: Peter de Bourgraaf.

De Vrede van Versailles, die in juni 1919 voortvloeide uit het einde van de Eerste Wereldoorlog, was een gedicteerde vrede. Ze werd ontworpen door het Londense oorlogskabinet en Frankrijk voer, uitgeput door de oorlog, maar al te graag mee in het kielzog van de Britse bondgenoot. Bijna dertig verdragsstaten aan Brits-Franse zijde legden deze vrede op aan Duitsland, waar de nieuwe democratie er mee moest zien te leven. Na ruim tien jaar vallen en opstaan brachten de Duitse kiezers en leidende politici Hitler aan de macht. De kersverse dictator verwees, voor zijn wezenlijke motivatie, naar het weerzinwekkende dictaat van 1919. In deze lezing gaat het over de uitwerking van de Vrede van Versailles na honderd jaren over hetgeen als cruciale factor onderbelicht is gebleven. Ook is er aandacht voor de gevolgen voor Nederlands-Indië.

Peter de Bourgraaf is historicus en bij het Historisch Café vertegenwoordiger van de directie van het Vestingmuseum Naarden. Na zijn afstuderen op de koloniale dimensie van het Verdrag van Versailles, in Amsterdam, haalde hij met een Duitse beurs een postgraduate master Vredesonderzoek en Veiligheidspolitiek (Universiteit Hamburg). Na jaren in het buitenland is hij terug van weggeweest en werkt nu als freelance taaltrainer bij UvA Talen.

Discussie over (actuele) onderwerpen met een historisch tintje of een vleugje geschiedenis! Luister, praat mee, vorm een mening en geniet van debat, drank en gezelligheid! Organisatie: Comenius Museum, Vereniging Vestingstad, Tussen Vecht en  Eem, Vestingmuseum en Stads- en Streekarchief.