13 februari 2016: Overlijden Borek Sipek

Onze medewerkers hebben vernomen dat de bekende hedendaagse Tsjechische kunstenaar Bořek Šípek zaterdag 13 februari is overleden. Een aantal weken geleden was nog het plan dat hij op deze dag zijn tentoonstelling Via Lucis, mede geďnspireerd op het leven en werk van Jan Amos Comenius, in het Comenius Museum zou komen openen. Het heeft niet zo mogen zijn.

Bořek Šípek heeft een aantal jaren ook in Nederland gewoond en gewerkt, onder andere als architect. Hij is op verzoek van Václav Havel één van de kunstenaars geweest, die bij de laatste verbouwingen van de burcht 'Hradcany' in Praag in Tsjechië betrokken is geweest en zijn kunstobjecten zijn in het interieur van de officiële vertrekken van de laatste Tsjechische presidenten in de 'Hradcany'  te zien. Hij heeft talloze tentoonstellingen en projecten in diverse landen gerealiseerd. Bořek Šípek leed aan een kortstondige ernstige ziekte en is 66 jaar geworden. Hij is al met de voorbereidingen van onze tentoonstelling bezig geweest.

Citaat van de Tsjechische Minister van Cultuur, de heer Daniel Herman over Bořek Šípek:
Ik was er trots op dat hij tot mijn adviseurs hoorde. Ik heb met hem niet alleen zijn inzichten over de Tsjechische cultuur,  maar ook over het  leven vaker besproken. Zijn dood heeft me extra getroffen, omdat ik toevallig net vandaag  (d.w.z. zaterdag) zijn tentoonstelling in het museum van J.A. Comenius in Naarden zou openen. Samen met hem.“