15 maart 2016: Historisch Cafe Naarden: 'Hoe Naarden Stad werd en de Verhouding Stad-Gooise Dorpen, ca. 1200-1500'

Spreker: Dr. Henk Michielse
Tijd: 20.00-22.00 uur
Locatie: De Hoed, Adriaan Dortsmanplein 1-b, 1411 RC Naarden

In de veertiende eeuw werd Naarden - de centrale plaats van Naerdincklant, die in de historische bronnen al genoemd werd in de negende eeuw - verheven tot stad. Hoe ging dat in zijn werk? Wat waren de factoren die de stadswording in de Middeleeuwen bepaalden en hoe verliepen die bij Naarden? Groeide Naarden organisch uit tot stad of werd de stad bewust gepland? Wat voor stad was Naarden en waar leefden de Naarders van? En tenslotte: hoe ging het tussen de stad en de dorpen in Stad en Lande van Gooiland?

Op al deze vragen zal Henk Michielse ingaan. Op het moment dat Naarden na bijna 700 jaar zijn eigen bestuur net verloren heeft. Het wordt geen grafrede, maar liever een loflied op deze levende stad. Dr. Henk Michielse is historicus en sociale wetenschapper. Hij was voorzitter en hoofdredacteur van Tussen Vecht en Eem en verzorgde veel publicaties over de regionale geschiedenis. Hij trad al vaker op in het Historisch Caf Naarden.

Discussie over (actuele) onderwerpen met een historisch tintje of een vleugje geschiedenis! Luister, praat mee, vorm een mening en geniet van debat, drank en gezelligheid! Organisatie: Comenius Museum, Vereniging Vestingstad, Tussen Vecht en  Eem, Nederlands Vestingmuseum en Gemeentearchief Gooise Meren en Huizen.