17 mei a.s.: Historisch Cafe, Naarden-Bussum tijdens de bezettingsjaren 1940-1945

Datum:  17 mei 2016
Tijd: 20.00-22.uur

Locatie:   De Hoed, Adriaan Dortsmanplein 1-b, 1411 RC Naarden
Spreker: Peter Korver
Titel Lezing: Naarden-Bussum tijdens de bezettingsjaren 1940-1945

Tijdens deze lezing probeert Peter Korver ons een voorstelling te laten maken van het leven in Naarden en Bussum vlak voor en tijdens de bezettingsjaren 1940-1945. Welke ontwikkelingen waren er gaande in de jaren voorafgaande aan de oorlog? Hoe is de relatief grote aanhang van de NSB in die periode te verklaren? Wat betekende de oorlog voor gewone mensen? Waarom moesten de bewoners van de vesting in de meidagen ’40 allemaal geëvacueerd worden naar de buitenwijken? Welke rol had het verzet? Wat gebeurde er met de Joodse inwoners? Waarom werd hotel Bosch van Bredius  gebombardeerd? Waar was de ‘Villa van Mussert’? Welke houding namen de plaatselijke kerken aan? Een belangrijke rol bij de beantwoording van deze en andere vragen is het ‘Dagboek van een Naarder 1940-1945’. Maar ook andere bronnen zullen ons verder helpen.

Peter Korver (1954) woont sinds zijn vroege jeugd in Naarden. Hij studeerde geschiedenis en Nederlands aan de VL/VU en werkte als leraar aan de voormalige Ministerparkschool in Naarden en het Willem de Zwijger College in Bussum. Vervolgens studeerde hij theologie in Leiden en geestelijke begeleiding in Nijmegen. In 2002 werd hij bevestigd als Remonstrants predikant in Hilversum en werkt sinds 1991 als voorganger van Vrijzinnigen Naarden-Bussum. Schreef Kerk binnen de Veste (2011) over de RK parochiekerk St. Vitus en katholiek Naarden in de 20e eeuw.

Discussie over (actuele) onderwerpen met een historisch tintje of een vleugje geschiedenis! Luister, praat mee, vorm een mening en geniet van debat, drank en gezelligheid! Organisatie: Comenius Museum, Vereniging Vestingstad, Tussen Vecht en Eem, Nederlands Vestingmuseum en Gemeentearchief Gooise Meren en Huizen.