21 augustus a.s.: Meet & Greet met kunstenaars van tentoonstelling 'Wereld Beeld'

Voor de tentoonstelling Wereld Beeld / World View in het Comenius Museum te Naarden hebben 26 kunstenaars, uit allerlei disciplines, werk gemaakt. Zij kregen het boek Orbis Sensualium Pictus van de Tsjech Jan Amos Comenius (1592 - 1670) ter inspiratie voorgelegd. De eerste druk verscheen in 1658. Het was bedoeld als leerboekje voor jonge kinderen en bevatte allerlei afbeeldingen van alledaagse voorwerpen, dieren en werkzaamheden, vergezeld met een stukje uitleggende tekst, in het Latijn en in de nationale taal.

Elganan Jelsma, curator van de tentoonstelling: “Deze kunstenaars zijn bijzonder, het zijn fijne mensen die de wereld mooier maken, niet alleen met hun kunst, maar ook met hun zijn. Ga eens met kunstenaars in gesprek en er gebeurt altijd iets. De energie gaat weer stromen. In een wereld waar we alles kant en klaar aangedragen krijgen, waar iedereen met de ‘waarheid’ komt, hebben we kunstenaars en kunst nodig om ons aan het denken te zetten, om ons te prikkelen. En dat is wat Comenius ons wilde leren met de Orbis Sensualium Pictus. Dat zintuigen altijd op zoek zijn naar passende prikkels en dat je de wereld moet ontdekken aan de hand van die zintuigen: ‘want er is niets in het verstand dat niet eerst in de zintuigen was’.”

En de kans om met de kunstenaars in gesprek te gaan krijgt men tijdens de Meet & Greet bijeenkomsten het komende half jaar. De eerste staat gepland op zondag 21 augustus 2016. Aanwezig zijn: Elize van der Werff, Peggy Eras en Jose van ‘t Rood.

Elize heeft 9 hoofdstukken uit het boek verwerkt tot kunstwerken, Jose van ‘t Rood maakte een drieluik over Comenius als vluchteling, docent en wereldverbeteraar. Peggy Eras creëerde een wereldbol uit 680 dia’s en 1985 tyraps, een prachtig werk! Zij vertellen op deze zondag over hun inspiratie en hun werk. Zij zijn van 15.00-16.00 uur aanwezig in het museum.

Iedere bezoeker ontvangt een gratis catalogus (60 pagina’s A4). Deze kunt u natuurlijk laten signeren door de kunstenaars! “De kunstenaars geven hun interpretatie op de wereld en proberen met hun werk te prikkelen. Dus ga kijken en lezen en ga er over in gesprek, met elkaar of met de kunstenaar. Ik zou zeggen ‘grijp’ uw kans … we hebben hier te maken met levende hedendaagse kunstenaars, ga naar ze toe!” aldus Elganan Jelsma.

Datum:
21 augustus 2016
Tijd:                                15.00 - 16.00 uur
Locatie:                            Comenius Museum
Entree tentoonstelling: Volwassenen: € 6,=;
                                          Museumkaart: toeslag € 1,=;
                                          Kinderen t/m 12 jaar: gratis.
Bijwonen Meet & Greet:  Gratis, koffie/thee: gratis.
Aanmelden:                      Tel.: 035-6943045 (di-zo: van 12.00-17.00 uur) of via: info@comeniusmuseum.nl.
Meer info:                         PubArt Kunstprojecten: www.pubart.nl.

De komende maanden zijn er nog meer Meet & Greet de kunstenaars-bijeenkomsten: Zondag, 18 september, 16 oktober, 20 november 2016 en 22 januari 2017, telkens om 15.00 uur.

26 deelnemende kunstenaars: Marcel Bastiaans, Udo Brähler, Peggy Eras, Louisa Francine, Louise Ellen van Gorkom, Desiré Haverkamp, Bea van der Heijden, Barbara Houwers, Marijke Jager, Elganan Jelsma, Petra Knol Daudeij, Marleen Leysen, Wim van Loon, Carola Mokveld, Hester Pilz, Xandra Richters, Jose van ‘t Rood, Louise Schoon, Rob Schultheiss, Petra Smits, Saskia Spitz, Joke Struik, Helga Troll, Inger Vonkeman, Elize van der Werff en Diklah Zohar.

Elize van der Werff

Peggy Eras