Comenius' Leven Verbeeld

Illustraties uit het kinderboek van Renáta Fučíková.

In het Comenius Museum in Naarden is vanaf 15 mei werk te zien van de Tsjechische kunstenares Renáta Fučíková. De expositie omvat een dertigtal afbeeldingen uit kinderboeken die ze heeft geďllustreerd of zelf ook heeft geschreven. Dat laatste geldt voor een boek over Jan Amos Comenius en een werk over Masaryk, president van de in 1918 gestichte Tsjechoslowaakse Republiek. Beide boeken maken deel uit van een serie over beroemde personen uit de Tsjechische geschiedenis, verschenen bij uitgeverij Prah in Praag.

Renáta Fučíková was als jong kind al een verwoed lezer met een sterke voorkeur voor sprookjes en een fascinatie voor illustraties. Hoewel ook ballet, archeologie en ruimtevaart haar boeiden koos ze toch voor een opleiding als beeldend kunstenaar aan de Hogere Kunstnijverheidsschool in Praag. Als zelfstandig kunstenares kreeg ze al snel werk als illustratrice. Daarbij hecht ze groot belang aan een nauwe samenwerking met de schrijver, zoals bij boeken over Oud-Tsjechische en Moravische legenden of over Tsjechische vorstenhuizen. Maar het liefst neemt ze zowel tekst als illustraties voor haar rekening, onder meer bij ‘Vertellingen uit het Oude en Nieuwe Testament’ en de werken over Masaryk en Comenius.

Werk van Renáta Fučíková is al zeven maal onderscheiden met de prestigieuze Tsjechische onderscheiding ‘Zlatá Stuha’, het Gouden Lint.Haar nieuwe boek over Comenius is voor deze literaire onderscheiding genomineerd. Ook ontving ze een ereprijs op de Biënnale van het kinderboek in Teheran en de ‘Witte Raaf’ van de Jeugdbibliotheek in München.

De meeste voorstellingen op de expositie zijn uit het boek over Comenius en volgen diens leven van geboorte tot dood, geschilderd tegen de achtergrond van de Europese geschiedenis. Fučíková biedt die informatie aan op een wijze die jonge lezers boeit maar bij volwassenen niet als kinderachtig overkomt. Citaten van Comenius vormen de titels van de hoofdstukken.