Vysehrad, het mythische hart van Praag

Vanaf 25 januari is in het Comenius Museum een dubbeltentoonstelling te zien. Beide hebben een sterke relatie met Tsjechië, het geboorteland van Comenius.

De tentoonstelling Vyšehrad, het mythische hart van Praag laat zien dat er naast de bekende Praagse burcht nog een burcht is die een boeiende geschiedenis kent. Vyšehrad betekent letterlijk hoge burcht. Deze burcht aan de Moldau met uitzicht op Praag is verbonden met tal van legenden. In de 19e eeuw is hier een begraafplaats aangelegd voor de nationale grootheden op het gebied van kunst en cultuur. Deze bijzondere plek doet denken aan het Parijse Pčre Lachaise. Als het aan de Tsjechische overheid had gelegen, dan was Comenius hier in de jaren dertig van de vorige eeuw opnieuw begraven. Maar omdat de Naardense burgemeester geen toestemming gaf, is de voormalige Waalse kerk omgebouwd tot Comenius Mausoleum.

Dat Comenius nog steeds jong en oud inspireert, blijkt uit het werk van studenten van de Art School AVE ART uit Ostrava. Deze studenten hebben bijzondere affiches ontworpen met een portret van Comenius als uitgangspunt. Daarbij hebben zij geprobeerd om ook iets van het werk van Comenius te betrekken. Het resultaat is verrassend en de moeite van het bezoek waard.

Beide tentoonstellingen zijn te zien van 25 januari tot en met 5 mei 2013 in het Comenius Museum aan de Kloosterstraat 33 te Naarden. Openingstijden: di-zo van 12.00-17.00 uur. Entree: € 5,=, Museumkaart  en CJP gratis.


Vyšehrad, het mythische hart van Praag, lees meer ...


Comenius' portret inspireert, lees meer ...


Krantenartikel het Gooise Leven, lees meer ...


Krantenartikel De Gooi- en Eemlander, lees meer ...
Krantenartikel De Gooi- en Eemlander, lees meer ...

 


Terug

Jan Amos Comenius - (1592 - 1670)