Van Buiten leren - Comenius en de schoolplaten van Koekkoek

Van 17 april 2014 t/m 15 februari 2015

Wie kent niet die prachtige schoolplaat 'In sloot en plas' of 'Het Naardermeer'? Als geen ander wist M.A. Koekkoek (1873-1944) de schoonheid van de natuur in zijn boek te vangen. Zijn onderwerpen en dienstbaarheid aan onderwijs roepen associaties op met Comenius die onder andere in zijn Orbis Sensualium Pictus (1658) de natuur als van God gegeven 'boek' voor leerlingen wist te ontsluiten. 

M.A. Koekkoek was een getalenteerd mens. Maar dat zat ook in de familie. Marinus Adrianus was de vierde generatie Koekkoek die schilderde. Hij is vooral bekend geworden dankzij de prachtige schoolplaten die hij maakte in opdracht van uitgeverij Wolters Noordhof.  Minder bekend is dat hij honderden illustraties maakte voor wetenschappelijke uitgaven van het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie in Leiden, de voorloper van het huidige Naturalis.  Vogelliefhebbers zullen zijn werk kennen van de illustraties die hij ooit maakte voor de uitgave van De vogels van Nederland. 

Salamanders en lepelaars, maar ook olifanten en kamelen op de originele schilderijen en illustraties uit de collectie van het Nationaal Onderwijs Museum Dordrecht worden in deze tentoonstelling gecombineerd met eigen materiaal uit het Comenius Museum Naarden.

Het werk van M.A. Koekkoek heeft bijgedragen aan  het Biologisch Reveil, de beweging die aan het begin van de vorige eeuw belangstelling wilde wekken voor de natuur. Andere bekende namen van mensen die hierbij betrokken waren, zijn die van  Eli Heimans en Jac. P. Thijsse. 

Bekijk ook: Zie ook: www.nationaalonderwijsmuseum.nl.
En verder: Naarder Nieuws 17-04-2014.


BIJZONDERE ACTIVITEITEN BIJ DE TENTOONSTELLING:

KORTINGSBON

Deelnemers aan een Rondvaart Naardermeer met Natuurmonumenten ontvangen een kortingsbon van 50% op de toegangsprijs van het museum.

Zie ook: De Gooi- en Eemlander, 04-09-2014
     De Gooi- en Eemlander, 11-09-2014
              De Gooi en Eembode, 04-09-2014
              De Gooi en Eembode, 04-09-2014
  

In sloot en plas (M.A. Koekkoek)

Naardermeer (M.A. Koekkoek)Terug

Jan Amos Comenius - (1592 - 1670)