Open Monumenten Dagen 2015: Kunst en Ambacht

12 en 13 september 2015

Op 12 en 13 september 2015 staan de monumenten in Nederland weer centraal op Open Monumentendag. Het Comenius Museum zet deze twee dagen zijn deuren open voor de nieuwsgierige bezoekers.

Een bijzondere mix van kunst en ambacht is te zien in het Comenius Mausoleum. In deze laatste rustplaats van Comenius hebben in de jaren 30 van de vorige eeuw Tsjechische kunstenaars en ambachtslieden een monument opgericht ter nagedachtenis van Comenius. Het kunstwerk van Benda geeft in een aantal glaspanelen een samenvatting van het leven en werk van Comenius. De beelden van Horejc laten enkele hoogte- en dieptepunten uit het leven van Comenius zien. Samen met het kolossale houtsnijwerk van Karl Stipl geven zij de bijzondere sfeer aan deze ruimte. Naast het mausoleum is de dubbeltentoonstelling over Jan Hus en de Reformatie in het museum te zien. 

Op 12 september om 15.00 uur zal de heer Peter Moree, theoloog verbonden aan de Karelsuniversiteit te Praag een lezing houden over de verschillende beelden die er over de beroemde Tsjech Jan Hus zijn ontstaan. Alleen voor het bijwonen van deze lezing geldt een toegangsprijs van 5,=.

Op 13 september worden er vanaf 12.30 uur rondleidingen door het Mausoleum gegeven. Daarbij wordt wat dieper ingegaan op wat er nu eigenlijk in het Comenius Mausoleum  te zien is.

Data: Zaterdag, 12 september 2015 en Zondag, 13 september 2015
Tijdstip:   Van 12.00-17.00 uur
Locatie: Comenius Museum
Kosten:  Toegang tot museum, mausoleum, tentoonstellingen en rondleidingen: gratis
Alleen voor de lezing moet betaald worden, zie hierboven en elders op onze website
Aanmelden: Alleen voor de lezing dient men zich aan te melden. Zie elders op deze website


Het mausoleum waar Comenius begraven ligt.


Terug

Jan Amos Comenius - (1592 - 1670)