Onthulling T.G. Masaryk-monument in Rotterdam

Op 5 november 2015 is in Rotterdam aan de Geldersekade een monument onthuld ter ere van van T.G. Masaryk, de 1e president van de nieuwe republiek Tsjechoslowakije. 

Monument te Rotterdam.

In oktober 1914, in het toenmalige Weimar Hotel aan de Spaansekade te Rotterdam, werd geschiedenis geschreven door filosoof en politicus T.G. Masaryk, later de 1e president van de nieuwe republiek Tsjechoslowakije. Op 5 november 2015, iets meer dan 100 jaar later, werd op nagenoeg dezelfde locatie het door kunstenaar Hans Citroen ontworpen monument T.G. Masaryk en Rotterdam onthuld: bij de Jan Kuitenbrug met zicht op de Spaansekade Rotterdam, de voormalige locatie van Hotel Weimar waar T.G. Masaryk de contouren van het nieuwe land Tsjechoslowakije schetste.

Historische achtergrond

In oktober 1914, kort na het uitbreken van WOI, bezoekt de Tsjechische filosoof en politicus Tomáš Garrigue Masaryk Rotterdam om er in het geheim de Britse historicus en publicist Robert W. Seton-Watson te ontmoeten. In Hotel Weimar aan de Spaansekade deelt Masaryk met hem zijn visie op Midden-Europa bij een nederlaag van Duitsland en Oostenrijk-Hongarije en schetst de contouren van een nieuwe staat, Tsjechoslowakije. Via Seton-Watsons memorandum van 5 november 1914 wordt deze visie bekend in het buitenland bij de geallieerden van toen, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Rusland. Masaryk weet tijdens WOI internationale steun voor Tsjechoslowakije te mobiliseren. Van 1918 tot 1935 is Masaryk de eerste president van Tsjechoslowakije.

Het monument

Vanaf het Masaryk-monument op de Geldersekade kijk je naar de hoek van de Spaansekade en het Haringvliet waar tot het Duitse bombardement in 1940 Hotel Weimar stond, tegelijkertijd zie je door een kijker het toenmalige hotel. Onder de zichtbare contouren van Tsjechoslowakije bevindt zich een beeltenis van president Masaryk en een uitleg in vier talen.

De stichting Comenius Museum is eigenaar van dit monument.

Zie ook: http://www.vandaagenmorgen.nl/kunst-cultuur/5776-monument-masaryk-met-ballon

 Terug

Jan Amos Comenius - (1592 - 1670)