1 mrt t/m 15 okt 2017 Tentoonstelling Unitas Fratrum

In oktober 1517 spijkerde Maarten Luther zijn beroemde stellingen op de kerkdeur van Wittenberg. Deze historische gebeurtenis zal 500 jaar later in 2017 op verschillende manieren worden herdacht omdat in de loop van de geschiedenis deze daad is aangemerkt als het begin van de Reformatie. Minder bekend is dat Maarten Luther voortging op een pad dat honderd jaar eerder was ingeslagen door de Tsjechische theoloog en reformator Jan Hus. In 2015, ter nagedachtenis aan het feit dat Hus voor zijn over-tuiging het leven liet op de brandstapel van Konstanz in 1415, heeft het Comenius Museum hier met een bijzondere thematentoonstelling aandacht aan besteed.

In het kader van de aandacht voor de Reformatie is nu een expositie ingericht over de Unitas Fratrum. Dit protestantse kerkgenootschap ontstond in de periode van de Boheemse Reformatie en kreeg in 1457 vastere vorm. De Unitas Fratrum richtte zich in navolging van Hus op de bijbel als richtsnoer voor doen en denken. Leidende figuren onderhielden contact met Erasmus en later met Luther die hen waardeerde om hun levenshouding. De door het Comenius Museum Uhersky Brod samengestelde tijdlijn laat zien hoe de Unitas Fratrum in de loop van de tijd zwaar werd vervolgd door de katholieke overheid. Het Comenius Museum Naarden heeft dit materiaal aangevuld met materiaal over de laatste bisschop van de Tsjechische tak van de Unitas Fratrum; Jan Amos Comenius. In de expositie is ook aandacht voor de ‘doorstart’ van de Unitas Fratrum via de vluchtelingengemeenschap die in 1722 in het Sasksische Hernhut ontstond. Deze Hernhutters vestigden zich ook in Nederland en bouwden in de periode 1750-1800 het complex van het Broeder- en Zusterplein in Zeist.