27 oktober 2017 t/m 28 februari 2018: Tentoonstelling: Jaroslav Horejc - De Praagse meester van de art deco

Op 27 oktober jl. is in het Comenius Museum een tentoonstelling met werk van Jaroslav Horejc, de meester van de Praagse art deco, geopend. Horejc  (1886–1983) is in Nederland vooral bekend door zijn medewerking aan de inrichting van het Comenius Mausoleum. Onlangs werd in Praag een overzichtstentoonstelling aan hem gewijd uit de collectie van het Praagse Museum voor Decoratieve Kunsten. Een deel hiervan is nu in Naarden. De expositie is te zien van 27 oktober 2017 tot en met 28 februari 2018.

In Tsjechië geldt Horejc als een van de belangrijkste kunstenaars van de 20e eeuw. Hij verbleef zijn hele leven in Praag waar hij werd opgeleid aan de Academie voor Toegepaste Kunsten. In 1918 nam hij het atelier voor metaalbewerking van zijn leermeester Emanuel Novák over dat hij tot 1948 zelf leidde. In 1966 werd hij in Tsjechië geëerd voor zijn gehele oeuvre.

Voor de Eerste Wereldoorlog was Wenen het culturele hart van Europa. In het vroege werk van Horejc is de invloed van onder andere Gustav Klimt en Franz Metzner terug te vinden. Hoewel de jonge kunstenaars van zijn generatie de klassieke kunst afwezen, lieten zij zich er wel degelijk door inspireren. Nieuwe archeologische ontdekkingen in het mediterrane cultuurgebied aan het einde van de 19e eeuw droegen daar aan bij.

De jonge kunstenaars uit die tijd waren thuis in verschillende disciplines. Horejc liet zich inspireren door de Wiener Werkstätte. Op zoek naar nieuwe vormen, kwam Horejc in de kubistische stroming terecht en creëerde zo enkele bijzondere objecten. In zijn sieraden en metalen reliëfs ontpopte hij zich als typerend voor de art deco. Horejc gaf de mythische Praagse Golem vorm voor een film in de jaren vijftig. Deze figuur was volgens een oude mythe door rabbi Low gecreëerd om het Praagse ghetto te beschermen.  

Horejc werd betrokken bij ontwerpen die in opdracht van de staat werden uitgevoerd. Talloze mensen hebben de door hem ontworpen munten van 10 en 20 kronen door hun handen laten gaan. Hij maakte portretten van de beide founding fathers van de eerste Tsjechische Republiek T.G. Masaryk en M.R. Stefanik. Later ontwierp hij reliëfs en objecten voor verschillende regeringsgebouwen in Praag.

Ook voor de vrijmetselarij heeft Horejc ontworpen. Hij werd door de architect Ladislav Machoň betrokken bij de prestigieuze opdracht om het mausoleum ter ere van de nagedachtenis van Comenius vorm te geven. Voor het mausoleum ontwierp hij acht bronzen beelden waarmee hij belangrijke momenten uit het leven van Comenius uitbeeldde. Ook de kolossale en indrukwekkende kandelaar geplaatst naast het graf van Comenius, is door hem gemaakt.

De tentoonstelling is samengesteld door het Museum van Decoratieve Kunst uit Praag. Het merendeel van de geëxposeerde voorwerpen is uit de collectie van dit museum afkomstig. 

Deze tentoonstelling is een samenwerkingsproject met het Comenius Museum in Uherský Brod.

Lees ook: Gooi en Eemlander, 26 oktober 2017.

Het koorhek van J. Horejc in het Mausoleum


 Kunstwerk van J. HorejcKunstwerk van J. Horejc


De tentoonstelling loopt van: 27 oktober 2017 t/m 28 februari 2018.
Locatie: Comenius Museum, Kloosterstraat 33, 1411 RS Naarden.
Openingstijden museum: di-zo van 12.00-17.00 uur. Gesloten: 25/12, 31/12, 1/1 en maandags.
Entree: € 6,= ; Studenten: € 5,= ; Museumkaart/CJP/CKV/Kinderen t/m 12 jaar: gratis.


Terug

Jan Amos Comenius - (1592 - 1670)