Lezingen in het kader van de tentoonstelling Het erfgoed van Comenius, de geboorte van Tsjechoslowakije

In het kader van de tentoonstellng Het erfgoed van Comenius; de geboorte van Tsjechoslowakije, worden lezingen gehouden.
De data van de lezingen zijn: 22 april, 27 mei, 2 september, 23 september en 28 oktober 2018.

Zondag, 22 april 2018: Deze lezing is afgelast.


Zondag, 27 mei 2018, Dubbel lezing: Maruška, mijn lief! − Geschiedenis van een legionair.
Door: drs. Magda van Duijkeren.

Magda van Duijkeren-Hrabová, oud-docente Tsjechisch aan de Universiteit van Amsterdam, schetst aan de hand van authentiek materiaal − brieven en ansichtkaarten van haar grootvader − een beeld van het leven van een krijgsgevangene en een soldaat van het zgn. Tsjechische legioen in Rusland tijdens de Eerste wereldoorlog. Daarbij wordt de rol van dit leger toegelicht.

Mijn grootvader legionair in Frankrijk.
Door:  Ir. Jacques Joseph Duivenvoorden, kleinzoon van Josef Krízek, legionair in het Tsjechoslowaakse legioen in Frankrijk. 
Rondleiding tentoonstelling: Kees Mercks

Ontberingen aan het Oost-front in Servië, krijgsgevangenschap in de hel van Asinara en het moedige optreden van het 21e regiment in de Vogezen in 1918 komen aan bod in deze lezing. 


Zondag, 2 september 2018: Praagse Lente.
Door: Filip Bloem
Rondleiding tentoonstelling: 

Paradoxen van de Praagse Lente ′Socialisme met een menselijk gezicht′ − zo zijn de liberale hervormingen van de Tsjechoslowaakse communistische partij in de jaren zestig de geschiedenis ingegaan. In augustus 1968 maakten communistische broederlanden met een militaire invasie een hardhandig einde aan dit experiment. Hoe wordt er teruggekeken op deze poging het communisme opnieuw uit te vinden?


Zondag, 23 september 2018: Charta 77 en Nederland.
Door: Jef Helmer.
Rondleiding tentoonstelling: Pieter Goedhart.

Eigen relatie met Tsjechoslowakije, meemaken van de inval, contacten in Tsjechië, opzetten van Stichting Informatie Charta, de informatievoorziening, de reacties in Nederland, de relatie met de vredesbeweging, vormen van ondersteuning, houding Nederlandse politiek jaren 70, Erasmusprijs voor Havel; omwenteling 1989, rol van Charta 77 in de organisatie van het vrije Tsjechië. Hoe kijken we nu op terug?


Zondag, 28 oktober 2018: Tsjechische underground.
Door: Kees Mercks.
Rondleider: Kees Mercks. 

De lezing behandelt  periode 1969−1989 in de Tsjechische culturele geschiedenis. Underground-literatuur en literatuur geschreven in de emigratie en de mogelijke verbanden daarin. Aan de orde komen schrijvers als Vaculík, Havel, Hrabal aan de ene kant en Škvorecký en Kundera aan de andere kant. Met muziek van Kubišová en Hutka.

Zie ook: Het erfgoed van Comenius; de geboorte van Tsjechoslowkije.


Tijd: 14.00-16.00 uur.
De middag zal bestaan uit: lezing - koffie - rondleiding.
Locatie: Comenius Museum.
Kosten voor entree, lezing, koffie en rondleiding tezamen: € 10,=; Museumkaart: € 5,=.
Aanmelden via contact of via 035-694 30 45 (di-zo van 12.00-17.00 uur).Terug

Jan Amos Comenius - (1592 - 1670)