31 mei t/m 9 september 2018 Erfgoedfestival Groen: Rariteitenkabinet te bezichtigen

Het Comenius Museum doet mee aan het Erfgoedfestival Groen in Gooi en Vecht. Dit loopt van 31 mei tot en met 9 september 2018. In het museum is dan

De ’Wunderkammer’ te zien.

Comenius kennen wij als een belangrijke vernieuwer van het onderwijs. Hij vond dat je moest leren van de werkelijkheid en zag natuur als belangrijk leermiddel, door God gemaakt, waar je goed van kunt leren. Hij zag de natuur als samenhang en ging graag met kinderen naar buiten. Want in de werkelijkheid kun je het beste leren en onderzoeken. En anders moet je de natuur naar binnenhalen met dode beesten zoals in de ’Wunderkammer’ (het rariteitenkabinet) van het museum te zien zijn met allerlei opgezette dieren.

Met als onderzoeksvraag voor kinderen: Welke dieren komen in Nederland voor? En hoe worden ze geboren?

De Wunderkammer is een permanente opstelling in ons museum, en is het hele jaar door te zien.

De Wunderkammer

Zie ook: www.groeningooivecht.nl

Burgemeester Freek Ossel opent het Erfgoedfestival Groen in Gooi & Vecht

Erfgoedfestival Groen in Gooi & Vecht van start met bruisende opening.

In de tuin van Kasteel-Museum Sypesteyn heeft Burgemeester Freek Ossel van de gemeente Wijdemeren op 31 mei jl. onder toeziend oog van genodigden het Erfgoedfestival Groen in Gooi & Vecht geopend. Hovenierster Hennie van der Wilt begeleidde de burgemeester op de tractor waarna hij een Deutzia lemoinei, een zogenaamde Bruidsbloem, heeft geplant. De prachtige heester past uitstekend in de historische plantencollectie die jonkheer Henri van Sypesteyn ruim 100 jaar geleden heeft aangelegd op zijn buitenplaats in Nieuw Loosdrecht.

Tot 10 september vindt het Erfgoedfestival plaats in regio Gooi & Vecht. Liefhebbers van kunst, cultuur en natuur kunnen ruim drie maanden genieten van de meer dan 100 activiteiten en tentoonstellingen op diverse locaties.

Het festival is een eerste initiatief van de musea en erfgoedinstellingen om samen te werken in programma en daarmee de krachten te bundelen. Het event wordt gesteund door landelijke cultuurfondsen en regionale organisaties zoals de Vrienden van het Gooi en de Rabobank Gooi en Vechtstreek.

Zelf actief groen beleven

Naast de tentoonstellingen zijn er ruim 100 publieksactiviteiten. Op diverse locaties kan het publiek genieten van gratis Festival Tuin Talks: korte, inspirerende verhalen en lezingen vanuit groene invalshoeken. Er zijn tal van arrangementen, fiets- wandel- en vaarroutes en workshops en ontdekkingstochten om vooral de bezoekers zelf in het groen te laten genieten.

Kinderprogramma

Voor kinderen en gezinnen met kinderen valt er van alles te beleven. Spannende ontdekkingstochten door de natuur, workshops en speurtochten en begin juli verschijnt het leukste doeboek van het Gooi. Een uniek doeboek vol fantastische opdrachten, puzzels, raadsels en spelletjes, voor thuis of tijdens de vakantie. Met bijdragen van kinderboekenschrijvers Arend van Dam en Gitte Spee. In het Comenius Museum is dus het rariteitenkabinet te zien, zie hierboven! En er is tevens een Kindermiddag georganiseerd, die vindt op 14 juli a.s. plaats. Zie elders op deze website.

Ontdek alle activiteiten met het paspoort

Om de bezoekers te laten kennismaken met alle activiteiten van het Erfgoedfestival is er een Festival Paspoort. Met dit paspoort verzamelen bezoekers stickers bij deelnemende locaties en zijn er prachtige prijzen te winnen. De programmabrochure met paspoort is bij de deelnemende organisaties en VVV’s gratis verkrijgbaar: dus ook in het Comenius Museum verkrijgbaar!

Het hele programma staat op de festivalwebsite www.groeningooivecht.nl

Het festival is mede mogelijk gemaakt door genereuze steun van Rabobank, Mondriaanfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Vrienden van het Gooi, VSBfonds, Regio Gooi en Vechtstreek, Singer Laren en Marketing Gooi & Vecht.