HomeNieuwsBewegen in Amsterdam

Bewegen in Amsterdam

Bewegen in Amsterdam

Wist u dat in Amsterdam een filosofentegel van Comenius ligt? De Vrijheid van Amsterdam heeft een mooie filosofenwandeling uitgezet waarin u meer kunt leren over Comenius. Nu zijn de activiteiten uitgebreid met een Spinozaroute per fiets.

 

Vanaf 26 juni fiets je gratis de Spinozaroute. Je komt langs speciale Spinozabanken waar je luistert naar podcasts over dieren, planten en microben in de stad en de mens te midden van dit alles. De fietsroute is een initiatief van het Humanistisch Verbond, de Vrijheid van Amsterdam en Artis. Het is onderdeel van het 75ste jarig jubileum van het Humanistisch Verbond. 

Medewerkers van ARTIS vertellen tijdens de tocht over organismen die in het wild in Amsterdam leven. Zoals de witte grijsbandspanner die zich oriënteert op de maan. Of de eeuwige jeugd van de kruisspin. Wetenschappers zoals Robbert Dijkgraaf, Amade M’charek en Damiaan Denys onderzoeken vervolgens wat voor dier de mens is en hoe mens, dier en plant verschillen. Buurtbewoners en andere Amsterdammers vertellen ook wat zij van het verschil vinden tussen mens en andere organismen. Alle verschillende perspectieven nodigen je uit te reflecteren over de plaats van de mens in de natuur.

Dat nadenken doe je op speciale banken langs de route. Je treft op de banken armleuningen aan in de vorm van het dier of de plant waar Artis over vertelt. De leuningen zijn gemaakt van recycled afvalplastic. Ze worden op de bank en in de mensenwereld geplaatst. Horen ze bij de mens? En de mens bij hen? Of niet?

Spinoza is de aanleiding van dit onderzoek. Hij vond al in de zeventiende eeuw dat het onmogelijk is de mens niet als deel van de natuur te zien. Spinozakenner Henri Krop legt de verbinding met het denken van Spinoza. De fietstocht start bij het Spinozabeeld en gaat via ARTIS naar de Bijlmer, langs groene fietspaden en prachtige uithoekjes. Vier een dagje vakantie in Amsterdamse stadsnatuur! Via QR-codes op de speciale leuningen zijn de podcasts toegankelijk. Vergeet je telefoon met oordopjes dus niet!

Tegels over filosofen
De fietstocht is een vervolg op een ander filosofisch kunstproject. Op tien stoeptegels in hartje Amsterdam lees je quotes van filosofen, om Amsterdam als vrijdenkersstad te eren.

Voor meer informatie zie (de nieuwe site met actuele informatie gaat vanaf 14 juni live) vrijheidvanamsterdam.nl of op humanistischverbond.nl