HomeComeniusdag

Comeniusdag

Ieder jaar herdenken wij omstreeks 28 maart de geboortedag van Comenius (28 maart 1592).  In de ochtend is er een ontvangst voor genodigden met aansluitend een kranslegging door de Tsjechische ambassadeur en de burgemeester op het graf van Comenius in het mausoleum dat inpandig is verbonden met het Comenius Museum.

Aan het begin van de middag worden kransen gelegd bij het standbeeld van Comenius voor de Grote Kerk aan de Marktstraat. In de Grote Kerk vindt het openbaar toegankelijke middagprogramma plaats. In een muzikale omlijsting wordt de Comeniuslezing uitgesproken en vindt de uitreiking van de Comeniusprijs plaats. Na afloop is er gelegenheid elkaar te ontmoeten.

De Comeniuslezing

De Comeniuslezing is bedoeld om te inspireren. Het is een actuele invulling gebaseerd op het gedachtegoed  van Comenius: onderwijs, wetenschap ,zingeving en samenleving dan wel een combinatie hiervan.

 

De Comeniusprijs

De Comeniusprijs is een waardering voor een persoon, project of organisatie die in het verlengde van de denk- en handelwijze van Comenius zich heeft onderscheiden op een of meer van deze werkterreinen. De selectie van de prijswinnaar geschiedt door een speciale jury. Bekijk ook een overzicht van de prijswinnaars/laureaten.