HomeHet MuseumMuseum

Museum

Het Comenius Museum is gewijd aan het leven en werk van de beroemde Tsjechische geleerde Jan Amos Comenius (1592-1670). Het museum is in 1892 ontstaan ter gelegenheid van de herdenking van Comenius’ 300ste geboortedag. Na een bescheiden begin op de zolder van het Oude Raadhuis, verhuisde de opstelling naar het Spaanse Huis in de Turfpoortstraat. In het 400ste geboortejaar van Comenius (1992) werd het Comenius Museum verplaatst naar Kloosterstraat 33, naast het Comenius Mausoleum.

Mundus Comenii

In de expositie Mundus Comenii in de kloosterzaal wordt het leven, het werk en de wereld van Comenius belicht en in beeld gebracht. Naast deze vaste expositie organiseert het Comenius Museum wisseltentoonstellingen over uiteenlopende onderwerpen met betrekking tot Comenius.

Collecties

Het museum beheert een collectie met uiteenlopende objecten, waaronder een schilderijenverzameling van de familie De Geer (die optrad als mecenas van Comenius). Daarnaast is een handbibliotheek aanwezig met gespecialiseerde literatuur over Comenius.