HomeNieuwsScheidend directeur Nationaal Pedagogisch Museu...

Scheidend directeur Nationaal Pedagogisch Museum te Praag ontvangt Comenius Speld

Scheidend directeur Nationaal Pedagogisch Museum te Praag ontvangt Comenius Speld

Op 6 april 2024 heeft de Stichting Comenius Museum aan Markéta Pánková, scheidend directeur van het Nationaal Onderwijs Museum te Praag, de Comenius Speld uitgereikt voor haar grote inzet voor het museum. Directeur dr. Eva Moraal overhandigde de Speld aan mevrouw Pánková tijdens de besloten herdenking in het mausoleum op de Comeniusdag 2024. 

De Comenius Speld wordt uitgereikt aan mensen die zich uitzonderlijk verdienstelijk hebben gemaakt voor het Comenius Museum en Mausoleum, en zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor het uitdragen van het gedachtegoed van Jan Amos Comenius in al zijn facetten.

Markéta Pánková was sinds 2005 de bevlogen directeur van het Nationaal Pedagogisch Museum en Bibliotheek van J.A. Comenius in Praag en daarvoor werkzaam voor het Comenius Museum in Uherský Brod. In haar carrière heeft ze een belangrijke bijdrage geleverd aan de internationale zichtbaarheid van Comenius, door haar publicaties op het gebied van de comeniologie en samenwerkingen met talrijke partners.  Mevrouw Pánková was lid van verschillende regeringscommissies en werd in 2006 benoemd tot voorzitter van het internationale conferentiecomité "The Legacy of Jan Amos Comenius in the Culture of Education", ter herdenking van de 350e verjaardag van Comenius' Opera didactica omnia. Van 2020 tot 2022 coördineerde mevrouw Pánková de nationale viering van de 350e sterfdag van Comenius en de 430e verjaardag van zijn geboorte. Bij dit initiatief waren tal van Tsjechische musea betrokken, maar ook het Comenius Museum in Naarden. Ook heeft ze jaren nauw samengewerkt met de voormalige directeur, Hans van der Linde. 

Aldus de voorzitter van het Bestuur dr. John Exalto, tijdens de uitreiking:

Naar onze mening verdient Marketa Pánková de Comenius Speld voor haar jarenlange bijdrage aan de verspreiding van Comenius' ideeën, de uitstekende samenwerking tussen onze musea en haar vriendschap met de mensen hier.

Foto's: Liek Bouma