18 maart 2020: In DeMess Historisch Cafe Naarden Van Naarden naar Nida, honderd jaar veiligheid en verdediging

Nida: een met Naarden vergelijkbare gemeente in Litouwen, buitengrens van de EU en het Atlantisch bondgenootschap, dat haar ligging evenals Naarden al eens zag verschuiven.

De herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog zijn voorbij. Wie boeit dat in Nederland? Want we zitten midden in het jaar van de viering van 75 jaar Bevrijding: ónze Tweede Wereldoorlog. Honderd jaar einde Eerste Wereldoorlog mag er echter ook zijn, zeker omdat die het einde van Naardens militaire betekenis markeert. Deze avond biedt een overzicht van de (ontbrekende) herdenkingscultuur rondom het einde van de eerste oorlog. DeBourgraaf spreekt verder over de samenhang tussen de wereldoorlogen.

Peter de Bourgraaf heeft zich als historicus sinds 1991 gespecialiseerd in vredesonderzoek en onderzoek naar imperialisme en het einde van de Eerste Wereldoorlog dat resulteerde in het Verdrag van Versailles. Hij publiceerde onder meer Hundert Jahre Urkatastrophe. Der Kolonialvertrag 1919 (2018). Hij was jarenlang medeorganisator van het Historisch Café.

Historisch Café Naarden: discussie over (actuele) onderwerpen met een historisch tintje of een vleugje geschiedenis! Luister, praat mee, vorm een mening en geniet van debat, drank en gezelligheid! Op initiatief van: Comenius Museum, Vereniging Vestingstad, Tussen Vecht en Eem, Nederlands Vestingmuseum en Gemeentearchief Gooise Meren en Huizen.

Datum: woensdag, 18 maart 2020.
Tijd: 20.00-22.00 uur.
Locatie: DeMess, Adriaan Dortsmanplein 1-b, 1411 RC Naarden.
Lezing: ’Van Naarden naar Nida: honderd jaar veiligheid en verdediging’.
Spreker: Peter de Bourgraaf.
Toegang: gratis.


Terug

Jan Amos Comenius - (1592 - 1670)