Tentoonstelling: Van Mariaconvent tot Comenius Museum

570 jaar geschiedenis van een gebouw - van 2 oktober tot en met 3 april 2011

Op de oudste plattegronden van Naarden staan steevast drie gebouwen aangegeven: de Grote Kerk, het Stadhuis en het Klooster. Dit laatste gebouw is het onderwerp van de tentoonstelling: Van Mariaconvent tot Comenius Museum, 1440-2010, de geschiedenis van een gebouw.

De tentoonstelling belicht de verschillende perioden uit de geschiedenis van het gebouw en is samengesteld met medewerking van het Nederlands Vestingmuseum, het Stads- en Streekarchief Naarden en Architectenbureau Verlaan en Bouwstra in Vianen, dat de gebouwen heeft gerestaureerd. Hoogtepunten zijn onder meer een psalmboek uit ca. 1470 van Fye Ansendochter, waarschijnlijk afkomstig uit het Mariaconvent, portretten van de eerste abdis en de stichter van het Weeshuis, de 16e eeuwse stichtingsakte van het Weeshuis, enkele originele uitgaven van Comenius uit zijn Amsterdamse tijd en objecten uit de kazerneperiode.