Tentoonstelling: Van lente tot winter. Rituelen uit Comenius' geboortestreek

van 10 april tot en met 30 mei 2010

In samenwerking met het Comenius Museum uit Uherský Brod.

Nergens in de Tsjechische Republiek is folklore in klederdrachten en gebruiken tot op de dag van vandaag zo springlevend gebleven als in het oosten van Moravië. Pavel Popelka heeft veel van deze rijke tradities vastgelegd in foto’s, die onder de titel ‘Van Lente tot Winter’ worden tentoongesteld in het Comenius Museum in Naarden. Deze expositie is aangevuld met films over de kleurrijke thematiek van de folklore en met enkele kostuums uit de klederdrachttraditie van de streek rond Uherský Brod, waar Jan Amos Comenius is geboren.

Pavel Popelka, geboren in 1949 in Tsjechië, is doctor in de Letteren, maar daarnaast etnograaf, verzamelaar van liederen en publicist. Hij heeft onderzoek gedaan naar de volkscultuur in Uherský Brod en Moravské Kopanice en gebruikt zijn kennis bij het organiseren van tentoonstellingen en programma’s voor radio en televisie. Samen met anderen vertolkt hij liedjes uit zijn verzameling bij grote folkloristische bijeenkomsten. Popelka is ook maker van een reeks documentaires op video over etnografische thema’s, waarmee hij in 2004 tijdens het internationaal Etnofilm Festival werd beloond met een prijs.