24 september 2014: Lezing door Jacques Dane

Op woensdag, 24 september 2014 zal er in het Comenius Museum in het kader van de tentoonstelling 'Van Buiten leren - Comenius en de schoolplaten van Koekkoek' een lezing worden gehouden.

De lezing wordt gegeven door Jacques Dane en heeft als titel: 'In sloot en plas, Leven en werk van M.A. Koekkoek' (de schilder van ‘In Sloot en plas’ en andere beroemde schoolplaten die nu in het Comenius Museum te zien zijn).

M.A. Koekkoek was een getalenteerd mens. Maar dat zit ook al wel in de familie. Marinus Adrianus (1873-1944) was de vierde generatie Koekkoek die schilderde. Hij is vooral bekend geworden dankzij de prachtige schoolplaten die hij maakte in opdracht van uitgeverij Wolters Noordhof.  Minder bekend is dat hij honderden illustraties maakte voor wetenschappelijke uitgaven van het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie in Leiden, de voorloper van het huidige Naturalis.  Vogelliefhebbers zullen zijn werk kennen van de illustraties die hij ooit maakte voor de uitgave van De vogels van Nederland.

Het werk van M.A. Koekkoek heeft bijgedragen aan  het Biologisch Reveil, de beweging die aan het begin van de vorige eeuw belangstelling wilde wekken voor de natuur. Andere bekende namen van mensen die hierbij betrokken waren, zijn die van  Eli Heimans en Jac. P. Thijsse.

Jacques Dane heeft vanuit het Nationaal Onderwijs Museum de tentoonstelling over leven en werk van M.A. Koekkoek samengesteld. In aangepaste vorm is deze tentoonstelling tot februari 2015 te zien in het Comenius Museum.

Datum lezing: 24 september 2014.
Aanvang lezing: 20.00 uur.
Inloop vanaf: 19.30 uur.
Locatie: Comenius Museum, Kloosterstraat 33, 1411 RS NaardenKosten: € 7,50 (inclusief koffie/thee en  toegang tot de tentoonstelling).
Aanmelden via contact (met vermelding van telefoonnummer) of telefonisch: 035-6943045 (dagelijks van 12.00-17.00 uur).

M.A. Koekkoek