19 september 2017: Historisch Cafe, De gewelfschilderingen van de Grote Kerk

Datum: dinsdag, 19 september 2017
Tijd: 20.00 uur
Locatie: Grote Kerk van Naarden (ingang: het groene deurtje van de St. Annastraat, tegenover nummer 5).
Titel lezing: De gewelfschilderingen van de Grote Kerk.
Spreker: Jan van Tuin.
Toegang: gratis.

Het is al heel wat wanneer een reisgids de Grote Kerk in Naarden noemt. Nog mooier is het als de gids vermeldt dat er mooie 16de-eeuwse schilderingen met voorstellingen uit het Oude en het Nieuwe Testament op het gewelf zijn aangebracht. Onbenoemd blijft dat dit bijna een revolutionaire daad was. Evenmin wordt snel duidelijk hoe de protestanten later hebben moeten worstelen in de confrontatie tussen hun eigen ideeën over bijbeluitleg en hun afkeer van “rooms bijgeloof”. Hier is cultuur-historisch iets bijzonders aan de hand. Van Tuin doet verslag van jarenlang onderzoek.

Jan van Tuin (1933) studeerde Franse taal en letterkunde. In Frankrijk raakte hij geboeid door de romaanse kerken, hun architectuur en decoratie. Hij bezocht talloze kerken in Frankrijk en Italië en vergat de Nederlandse. Met het bezoeken van de muurschilderingen in Groningen en Friesland beterde hij zijn leven. Nu is hij de kenner bij uitstek van de schilderingen op het Naardense gewelf.

Discussie over (actuele) onderwerpen met een historisch tintje of een vleugje geschiedenis! Luister, praat mee, vorm een mening en geniet van debat, drank en gezelligheid! Op initiatief van: Comenius Museum, Vereniging Vestingstad, Tussen Vecht en Eem, Nederlands Vestingmuseum en Gemeentearchief Gooise Meren en Huizen.