10 mei 2018: Comenius in Josefuv Dul in Tsjechie

Een bijzonder samenwerkingsproject met het Comenius Museum in Naarden vond plaats in Josefuv Dul in Tsjechië. Hier werd tussen 10 en 15 mei 2018 een kleine vierdaagse tentoonstelling over de geschiedenis van het Comenius Museum en Mausoleum georganiseerd. De kinderen van de plaatselijke basisschool werden hierbij betrokken en hebben een gedeelte van de expositie verzorgd. Leerlingen uit groep 6 en 8 hebben zich gebogen over de vraag ’Wie was Comenius?’ en ’Wat is de Orbis Sensualium Pictus?’ In enkele lessen hebben de leerlingen onder andere met behulp van internet nader onderzoek gedaan en hun verslag met tekeningen geïllustreerd. Veel bezoekers waren aangenaam verrast over de creativiteit en kennis van de kinderen. De tentoonstelling over het leven van Comenius en de geschiedenis van het ontdekken van zijn graf in Naarden leidde tot veel vragen en zelfs emoties bij een enkele bezoeker. Met dank aan de leraren en de kinderen van basisschool in Josefuv Dul en Helena Verhoef, lid van het bestuur van de Stichting Comenius Museum. Zij kunnen samen terug kijken op een geslaagd project: ’Jongens en meisjes uit basisschool in Josefuf Dul; jullie waren fantastisch!’.