16 december 14.00 uur Lezing te Naerden int Clooster

16 december 2018 14.00 uur : Lezing

“Te Naerden int clooster

Laat Middeleeuwse Kloosters tussen Vecht en Eem

Historicus Henk Michielse houdt een lezing met beelden over de opkomst en ondergang van de laat middeleeuwse kloosters tussen Vecht en Eem in de periode van ca. 1400 tot 1578.

Deze kloosters bevonden zich in Muiden , Weesp, Soest en Naarden. Wat voor kloosters waren het precies? Wat was hun achtergrond en betekenis? Waarom en hoe kwamen ze in 1578 aan hun eind?

Het Comenius museum is gevestigd in het voormalige Het Mariaconvent aan de Kloosterstraat in Naarden. Het gebouw deed door de eeuwen heen  achtereenvolgens dienst als klooster,  kerk weeshuis, kazerne en tegenwoordig als museum en laatste rustplaats van  Jan Amos Comenius .

Deze lezing maakt onderdeel uit van de tentoonstelling ‘Maria‘. Met moderne werken geïnspireerd op persoon van Maria. Na afloop van de lezing kan de tentoonstelling worden bezocht. Bezoekers met de naam Maria ontvangen een gratis fraaie herinnering.

Praktisch:
Datum lezing: 16 december 2018
Tijd: 14.00 uur.
Locatie: Comenius Museum, Kloosterstraat 33, 1411 RS Naarden
Kosten: € 10,= (entree, koffie, lezing); Museumkaart: € 5,=.
Aanmelden: info@comeniusmuseum.nl of 035-694 30 45 (di-zo van 12.00-17.00 uur.)

Dr. Henk Michielse, historicus en sociale wetenschapper, werkte als hoofddocent aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was onder meer voorzitter en hoofdredacteur van Tussen Vecht en Eem, tijdschrift voor regionale geschiedenis. Hij coördineerde onder meer het onderzoeksproject ‘Katholiek & Protestant tussen Vecht en Eem’, dat werd afgesloten met de bundel Geuzen en Papen. Katholiek en protestant tussen Vecht en Eem 1550-1800.

Foto bijschrift 1 Een spinnende klooster non

Foto bijschrift 2  Tussen geuzen en papen                       Foto bijschrift 3  : Dr. H.C.M. Michielse